Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


...ott kezdődik minden,
azzal amit megeszel és ha még magad termeled is meg
az már mindenképp test és léleképítő feladat...
(Gyöngyitől)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

befőzés tartósító nélkül

(Hajnalka , 2009.03.05 08:58)

Én is sokféle lekvárt, és kompótot tettem mát el tartósítószer nélkül.
Az lényeg a "csirátalanítás". egy éjszakára langyos enyhén fertőtlenítős vízben állni hagyni az üvegeket(persze utána kiöblíteni), és másnap a celofánt mártani bele a tartósítószerbe, ami az üveg tetején van, ha meg van tető, az alá tenni.
Sokáig főzni sem szoktam a lekvárt, úgy gyümölcsízét megőrzi, és rostos marad, inkább egy éjszakára cukorban hagyom állni a gyümit, másnap meg felrottyantani, 20 percet főzni forrástól, mert ha van benne cukor,attól úgyis eláll. (nem tudom, hogy lehet-e mézzel helyettesíteni, még nem próbáltam :-(
De sósakat is lehet így, sós lében zöldségeket. Ha nem lenne áram, a tököt is sóban rétegesen le lehet tenni, majd kiáztatni.
Persze jól kiválogatott, nem hibás gyümölcssel, zölséggel megy mindez.)

Húsfélék tárolása télére

(Ági, 2009.03.04 19:06)

Jól bevált módszer a húsok tárolására, a zsírban eltevés. Megsütjük a szeleteket, befőttes üvegekbe tesszük, és felolvasztott zsírral leöntjük, légmentesen lezárjuk.
A töpörtyűt is lehet így eltenni, amikor kisütjük, a bödönbe lerakjuk és rá a még meleg zsírt.
Újra kisütve is nagyon finom. :)

befőzés

(Kata, 2009.03.04 16:24)

Gyümölcsök, lekvárok befőzésénél sosem teszek tartósítószert. Ha belepakoltam a befőttes üvegekbe a kész anyagot, ráteszek egy réteg celofánt vagy folpack-ot erre egy késhegynyi szalicilt majd még egy réteg fólia és így az üveg lezár. Tartósítószer mentesen tehetjük el a télire valót.

A tavalyi évben próbáltam ki. Cukor helyett mézzel édesítettem a lekvárjaimat. Nagyon jól bevált.

Ha nem lesz áram...

(Kata, 2009.03.04 16:10)

...mi lesz a mélyhűtőbe betárolt husikkal? Meg kell sütni, el kell készíteni készételnek mindet, majd azon melegen befőttes üvegekbe tölteni, lezárni és kidunsztolni. Vagyis vizet forralni és az üvegeket abban hevíteni. Saját konzervgyár, és így megmenthetjük a mélyhűtő tartalmát.

Liszt tárolás Györgyitől-Tamás oldaláról

(Zsiann, 2009.03.04 15:12)

Liszt és egyebek eltevése (Ilona (N.Györgyi), 2009. 03. 04. 14:06)(Ákos, 2009. 03. 02. 22:08)
Egyik munkahelyem megszűnésekor találtam ki, és bevált: Akkor készleteztem lisztet, búzadarát, rizst, szárazbabot, borsót... Mivel könnyen beférkőzik egér, lisztmoly, ezért vettem légmentesen zárható műanyag hordócskákat (40 l-eseket). Abba raktam bele - először fajtánként külön-külön - később vegyesen, hogy ne kelljen mindig az összeset nyitogatni. Tettem mindegyik aljára néhány kiló sót (jódosat), ami megköti a nedvességet. Másfél év után is használható volt a liszt, bár kicsit kezdett összetömörödni. Se moly, se penész, se zsizsik nem támadta meg, csak legfeljebb amit már kivettem, és hosszabb időn át nem használtam el teljesen. (Cukor hordón kívül is eláll.)
Ennél hosszabb távra a mag alakban tárolás a célszerűbb. Most próbálkozom vele - Karácsonykor vett kézi mákdarálón darálom a búzát. Az eredmény vegyes: se lisztnek, se darának, se korpának nem mondható - mindez együtt. A szétszitálásával még nem foglalkoztam. Így kásának (pirított dara módjára), fasírt-félének, vagy levesbe daragaluska gyanánt használtam. (Különféle módokon lehet ízesíteni.)
Gabona alakban valószinűleg még ennél tovább is hosszabbítható a tárolás, ha CO2 védőgázzal látjuk el, azaz, ha addig égetünk mécsest, gyertyát felette, míg megtelik a hordó széndioxiddal (mint a borospincékben), de ezt még nem próbáltam. Ezt szerintem akkor kell alkalmazni, ha 2-3 évnél hosszabb idejű tárolásra szánunk valamit.