Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


...ott kezdődik minden,
azzal amit megeszel és ha még magad termeled is meg
az már mindenképp test és léleképítő feladat...
(Gyöngyitől)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Görögdinnye

(Klári, 2012.05.27 15:08)

Én azt hallottam régen, hogy egy vödör mészben lehet eltenni, ugyanígy cseresznyét is szárastól, hogy sérelem ne érje. Én még nem próbáltam.
Járj sikerrel!

Hála

(Klári, 2012.05.27 15:03)

Hála a halál halála.
A háló ---mint a hálószobában alvót óvja-- ója. Álhaj , álló hajó.
Hálo a hal hálója .(Krisztusháló?) , a hal olaja, hajra jó. Illóólaj óhaj, sóhaj jól hallja a halló, Hollóra hó-lóra háló.(fehér lóra ráró hál (nem halt meg a lány, csak alszik) .
Hálaadás haladás, szalad a ló, szálló sas a Ráró. Szól a szó, hallod az adást? Olaj oldja. Áldás adása. Sasolj! Láss! Lásss át a hálón, a szitán, amin átráztak, de megóvtak a zuhanástól. megtisztultan, mint a tiszta liszt, A hályog lehull. illó olajra lépni volna jó!
Hát ez hullajó!

farao1988@citromail.hu

(Juhász Gusztáv, 2010.08.16 14:38)

Sziasztok!

A kisunokámat szeretném karácsony táján görögdinnyével megkinálni.Kérem segitsen valaki
aki tudja hogyan lehet tárolni kb.90-napig.

Köszönöm.!!!!!


Re: farao1988@citromail.hu

(Almasizs, 2011.05.12 17:16)

Megkésve bár, most hallottam hogy búza közé kell tenni a dinnyét. A szárából 2 cm-es darabot rajta kellene hagyni.
Még azt is mondták, hogy bármilyen gyümölcs sokáig eláll búzában.

Aszalt zöldségek

(Almasizs, 2010.12.27 09:04)

Nyáron aszaltam a napon felszeletelt sárgarépát, petrezselymet, zellert, paszternákot, zöldeket. (Ajánlom a V gyalut annak, akinek még nincs, mert szép vékonyan lehet vele szelni.)
Augusztusban vettem egy aszalógépet azzal aszaltam zöldbabot, mivel rengeteg termett és nem tudtam vele mit csinálni. Nem kockáztam fel, csak úgy szálasan aszaltam. Tegnap főztem belőle zöldbab levest. Isteni lett, olyan, mintha frissből készítettem volna.
Sok mennyiség kis helyen elfér, igaz sokat kell vele nyáron dolgozni, mindez megéri a fáradtságot. Szerintem évekig eláll.

katona.szilvia@citromail.hu

(Szilvi, 2009.10.21 19:05)

Sziasztok!
Mindent el lehet tenni tartósítószer nélkül, lekvárt szörpöt, savanyúságot. Csak az a titka, ahogy a bébiételeket kell készíteni, az üvegek megtöltése után el kell érni, hogy belülről lémentes legyen az üveg. Ha nincs levegő, nem romlik meg semmi.
-lekvárok esetén a megfőzött, a tűzről LE NEM VETT rotyogó forró masszát tiszta üvegekbe kell tölteni oly módon, hogy az üveg teljesen tele legyen, ne maradjon levegőnek hely. Ez után a celofánnal le kell takarni és a csavaros tetővel jól lezárni. Azonnal két napra szárazdunsztba kell tenni. 20 éve így készítem, még soha nem romlott meg.
- befőttek esetén a tiszta, válogatott gyümölcsöt nyersen az üvegekbe kell rakni, a felöntőlevet ízlés szerint elkészíteni. Én mindig nagyon kevés cukrot használok, mert elveszi a gyümölcs ízét. A forró, TŰZRÓL LE NEM VETT, lobogó felöntőlevet az üvegekbe kell tölteni úgy, hogy egy picit kicsorduljon, azonnal celofánt rá, de figyelni kell, hogy légbuborék ne maradjon alatta, csavaros tető, két nap szárazdunszt. Tökéletesen működik alma, szilva és meggy esetében. Ez is 20 éves tapasztalat.
- savanyúságot idén tettem el először tartósítószer nélkül. A legyalult csalamádé alapot lesóztam, majd 6-8 órai állás után kicsavartam a sós léből és nyersen üvegekbe raktam. A felöntőlevet felforraltam, az alapra töltöttem és 1 éjszakát ebben ázott a csalamádé. Másnap újra felforraltam(ilyenkor persze a levet vízzel pótolni szüksége!)és a befőtteknél leírt eljárással lezártam. 1 hónap után felbontottuk, nagyon finom, és mind hibátlan.
Tartósítószermentes jó étvágyat és sok szerencsét másoknak is!
Szilvi

eltevés tartósítószer nélkül

(Ági, 2009.07.08 00:00)

Van egy olyan eljárás, amivel nincs szükség tartósító szere. Az üveget felmelegítem, bele teszem a forró lekvárt és 3 napig fejre állítom az üvegeket.
Gyakorlatilag csíramentesítek.
Bevált dolog, ki lehet próbálni.
Szeretettel
Ági

nyári hulló alma hasznosítása

(Ági, 2009.07.07 23:57)

A nyári alma nagyon pereg. Sajnálom, hogy tönkre megy. A következőt teszem, hogy hasznosítsam.
Ami kemény, zöldes, kompótnak teszem el, ami puha és hasznosítható, lekvárnak megfőzöm, s ha van régi megkeményedett szilva lekvár, azzal összefőzve, kitűnő új ízt kapok. A régi lekvárt is fel tudom használni. Ezeket a lekvárokat kavart tésztával készült sütemények tésztájába keverem bele pl. Nagyon finom.
Érik a fekete bodza is, finom a lekvárba, azt is lehet az almalekvárba keverni. Pikáns fanyar ízt ad neki, vetekszik az áfonyáéval.
Jó munkálkodást kívánok.

pitypang-méz

(Ági, 2009.06.09 00:14)

Kedves Gyöngyi!
Bocsánat, de csak most olvasom az írásodat.
De levélben is elküldöm:
Hozzávalók:
két marék pitypang
1 l víz
1 kg cukor
2 karika citrom


Elkészítés: két nagy marék pitypang virágot 1liter vízben felfőzünk, amikor a víz bugyogni kezd, levesszük a tűzhelyről, és másnapig állni hagyjuk. Leszűrjük a főzetet, és jól kinyomkodjuk. Az 1 liter léhez hozzáadjuk a cukrot, a citrom karikát és fedő nélkül, közepes hőmérsékleten, felfőzzük. Vigyázni kell, hogy ne forrjon, és ne legyen nagyon sűrű, mert akkor kikristályosodik!

Nagyom finom és egészséges mézet kapunk. Ha kihűlt üvegekbe töltjük, ínyencek tehetnek az üvegbe egész diószemeket is.

Pitypang lekvár

(AlmásiZs, 2009.04.27 07:43)

Kákics lekvár: 25 deka pitypang virág (szár nélkül és lemosva)… 1 kiló kristálycukor… másfél liter víz… 2 narancs… 1 egész citrom leve……… miután a csap alatt megmostuk a virágokat és a két narancsot (alaposan megmosni a narancsot mert gyakran permetezve voltak) darabokra vágjuk a narancsokat a héjával együtt és hozzáadjuk a virágokhoz… aztán az egészet a vízbe öntjük és kábé egy óráig főzzük lassú tűzön… aztán hozzáadjuk a cukrot meg a citrom levet és tovább főzzük meg kábé egy órát lassú tűzön akkor mar valamennyire sűrű a folyadék de ez a lekvár valóban nem túl sűrű hanem inkább olyan szörpös… aztán levenni a tűzről és hagyni pihenni egy negyed órát… aztán levenni a lekvár felszínéről a habot (nem mindig van rajta)… aztán lekváros üvegekbe önteni de meg nem lezárni hanem hagyni pihenni kábé 12 órát… aztán lezárni az üvegeket és felfordítva tarolni mint a ketchupos flakont…
fontos: a pitypang virágról le kell szedni a zöld részeket mert ezek keserű ízét adnának a lekvárnak és főleg olyan helyen kell szedni a pitypangot ahol nem szoktak permetezni/gyomirtózni és nem is közvetlen egy forgalmas út szélén…

Gyümölcslé-cukor

(Gyöngyi, 2009.04.19 08:15)

Kedves Ági!
Most virágzik a gyermekláncfű, ha meg van a recept kérlek írd le! Engem érdekelne.

Köszönöm!

Gyümölcslé-cukor

(Ági, 2009.03.23 18:07)

Én is készítettem már ilyen cukrot, igaz gyermekláncfűből. Megkeresem a receptet és leírom.
Nagyon ízletes, méz-szerű.

Gyümölcslé

(Zsiann, 2009.03.23 13:12)

Láttam már lídl üzletben itt Magyarországon német gyümölcslékészítő edény(-rendszer)t. Mi még NDK időben hoztunk - és abban készítünk (csodás!)natúr lét, amit a hő sterilizál, kibontás után el kell fogyasztani. Készítek képeket majd, és írok róla bővebben.
Ehhez nem szoktam tartósítószert tenni, ha cukorral szörpöt készítek belőle, de azt is hamar el kell fogyasztani (kb egy hét) - célszerű kisebb üvegekbe tölteni.
Hidegen készült gyümölcsleveket-szörpöket én is tartósítószerrel teszek el.
Azon gondolkozom, talán lehetne 'bodza' meg 'ibolya' cukrot készíteni, mint a vaniliáscukrot, - s télen abból limonádét.

Szörpök tartósítószer nélkül

(Zita, 2009.03.23 12:17)

Sziasztok!
Tartósítószer nélkül a szörpök eltevését nem tudom megoldani. Pl. bodza, meggy, esetleg almalé.
Próbálkozott vele valaki? Kérnék szépen néhány ötletet. (Persze mélyhűtő nélkül, hátha nem lesz áram)
Köszönöm

köszönöm,Gyöngyi :-)

(Hajnalka , 2009.03.23 11:20)

Nagyon jó ötlet a régi receptek, főzési fortélyok gyűjtése!
Köszönet és várjuk is őket!!!

mi lenne ha....?

(Gyöngyi, 2009.03.22 20:41)

Jaj de jó, járt valaki a kamrában is! Arra gondoltam, mi lenne, ha "régi", nagymama féle ételek
receptjeit is kipróbálnánk. Szerintem sokkal egészségesebb ételeket fogyasztottak mint mi, már eleve kevesebb húst ettek, a tartósítókról nem is beszélve. Nem baj, ha leírom az aludtejes prósza receptjét? Próbáljátok ki, nagyon finom!!
5 kefir, 1 tojás, kevés só, annyi liszt, hogy a palacsintatésztánál sűrűbb legyen és végül 1 sűtőport is keverjünk hozzá. Ezt két kizsirozott tepsibe öntöm, és szét kenem. 1 tejfölt 1 e.kanál
zsírt összeolvasztok, 1-2 kanál cukorral és ezzel meglocsolom a még nyers tésztát. Ha kisült is vékony marad, talán ujjnyi vastagságú, és nagyobb négyzetekre vágom. Jó étvágyat!

Malom

(Almási Zsuzsanna, 2009.03.22 10:25)

Ezeket a malmokat nézegetem mostanában, ezen belül is az elektromosat, és a pelyhesítőt. Van-e valamelyikőtöknek tapasztalata ezekről?
http://www.biomalom.hu/index.php?mode=2

tartósító nélkül

(Sipisanyi, 2009.03.08 20:24)

Mi is tartósító nélkül teszünk el ezt-azt.
Lecsó: a paprikát kicsumázzuk a paradicsomot pedig 1 perces forró vizes fürdő után meghámozzuk. Összedaraboljuk őket, majd együtt összerottyantjuk. A forrás után nem főzzük készre, hanem rögtön üvegbe tesszük, amiket a kupakjával együtt előtte kiforráztunk és megszárítottunk. Jól lezárjuk, majd fejjel lefelé fordítva hagyjuk 5 percet. Ezután vastag takaróba tesszük és 2 nap alatt kihűl. Így teljesen csíramentes az üveg és a lecsó is, a vákuum pedig segít a légmentes lezárásban.
Lekvár: ugyanígy tesszük el, mint ahogy a lecsónál leírtam. Kipróbáltuk különböző cukormennyiséggel, mindenhogy sikerült, sőt a vörösszilva ivólevébe egy szemet sem tettünk és semmi baja.
Karfiol: Eddig egyedül a ez nem maradt meg, kb. 2 hét alatt már pezsegni kezdett és ki is dobtuk.

Zöldségtárolás télre, ahol nincsen pince

(Zsiann, 2009.03.05 12:30)

Egy személy répa és burgonyaszükséglete télire elfér a vízóraaknában. Mosatlan, ép, egészséges zöldségeket tegyünk le.
Kis petrezselyemgyökereket lehet homokba, nagy cserépbe ültetni ősszel, hűvös világos helyen tavaszig lehet petrezselymet szedni róla.

befőzés tartósító nélkül

(Hajnalka , 2009.03.05 08:58)

Én is sokféle lekvárt, és kompótot tettem mát el tartósítószer nélkül.
Az lényeg a "csirátalanítás". egy éjszakára langyos enyhén fertőtlenítős vízben állni hagyni az üvegeket(persze utána kiöblíteni), és másnap a celofánt mártani bele a tartósítószerbe, ami az üveg tetején van, ha meg van tető, az alá tenni.
Sokáig főzni sem szoktam a lekvárt, úgy gyümölcsízét megőrzi, és rostos marad, inkább egy éjszakára cukorban hagyom állni a gyümit, másnap meg felrottyantani, 20 percet főzni forrástól, mert ha van benne cukor,attól úgyis eláll. (nem tudom, hogy lehet-e mézzel helyettesíteni, még nem próbáltam :-(
De sósakat is lehet így, sós lében zöldségeket. Ha nem lenne áram, a tököt is sóban rétegesen le lehet tenni, majd kiáztatni.
Persze jól kiválogatott, nem hibás gyümölcssel, zölséggel megy mindez.)