Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


...már alig várom, hogy a kertemben elkezdődjenek a
tavaszi munkák. Minden reggel és este kimegyünk a kertbe, és szinte "kinézzük a földből" a "születést", ahogy az anyaföldből új élet sarjad.
Nagyon szeretem ápolgatni a kertem, ilyenkor érzem igazán jól magam, csak ajánlani tudom. 
(Gyöngyitől)

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Gabajos

(esővízgyűjtés, 2010.02.10 16:50)

A Moholy-Nagy művészeti Egyetem hallgatója vagyok. Porcelánnal, kerámiával foglalkozom. A mostani tervezési feladatom a Zsolnay által meghirdetett ötletbörzén belül a kertkultúra témája, ezen belül padig a "lakó" kert. Nálunk is szóba jött miként tudnák óvni, élhetővé tenni a helyet, ahol élünk. Arra gondoltam, hogy az esővíz újrafelhasználását veszem tervezés alá, s megpróbálok egy csapadékgyűjtő rendszert "készíteni". Természetesen bizonyos határokkal a szilikát anyagokat (kerámia,porcelán) tekintve. Evvel kapcsolatban készítettem egy kérdőívet, amit az alábbi linken - akit érdekel - ki lehet tölteni.
Minden hozzászólást szívesen fogadok!
Köszönöm a segítséget!
Gabajos

www.kerdoivem.hu/kerdoiv/295065771/

Bp.

(Gabajos, 2010.02.10 16:49)

Üdv Mindenkinek!

A Moholy-Nagy művészeti Egyetem hallgatója vagyok. Porcelánnal, kerámiával foglalkozom. A mostani tervezési feladatom a Zsolnay által meghirdetett ötletbörzén belül a kertkultúra témája, ezen belül padig a "lakó" kert. Nálunk is szóba jött miként tudnák óvni, élhetővé tenni a helyet, ahol élünk. Arra gondoltam, hogy az esővíz újrafelhasználását veszem tervezés alá, s megpróbálok egy csapadékgyűjtő rendszert "készíteni". Természetesen bizonyos határokkal a szilikát anyagokat (kerámia,porcelán) tekintve. Evvel kapcsolatban készítettem egy kérdőívet, amit az alábbi linken - akit érdekel - ki lehet tölteni.
Minden hozzászólást szívesen fogadok!
Köszönöm a segítséget!
Gabajos

www.kerdoivem.hu/kerdoiv/295065771/

Fokhagyma szárítása

(Almasi Zs., 2009.07.17 08:05)

Fokhagymát felszedjük a kertből, a száránál fogva egy csokorba összekötjük.
Fa ágra kötjük, így lengedezik a szélben, a felesleges föld lepereg róla. Ha ráesik is az eső, csak lemosni tudja.

Magyar Adorján Az ősműveltség

(Zsiann, 2009.05.29 15:20)

Sejthető tehát mind az elmondottak alapján, hogy a palócok kultusz-színei, vagy ahogy ma mondjuk: nemzeti színei, a sárga-fehér-zöld voltak, már azért is mert a jegenye törzse fehér, levele zöld, emezek azonban ősszel gyönyörű sárga színűekké válanak. Láttuk, hogy a jegenye palóc neve ma is pálma. De hogy a palócok színei a mondottak lehettek, valószínűvé teszik a következők is: Miként az avarok főbb tápnövényei a répafélék voltak, úgy a palócokéi a különféle leveles növények mint káposzta-, laboda- (spenót) és salátafélék, amelyeket a palóc háziasszonyok ma is különösen szeretik termelni. Ismeretes az úgynevezett leveleskel, amely évelő növény és kellő gondozás mellett 3-4 évig is él, miközben törzse embermagasságnyira sőt azonfölül is megnől. Levelei mindig csak tetején vannak, úgyhogy, kicsiben, valósággal pálmához hasonlít. Fiatalabb levelei igen ízletes főzeléket adnak, míg vénebb és már kemény levelei háziállatok számára képeznek kiváló táplálékot. Mindezen leveles növények levelei pedig zöldek, míg virágaik mindig sárgák vagy fehérek. Ismeretes pedig, hogy mindezen növények igen jó televényes (humuszos) földet és sok vizet is kívánnak.

Kert

(Dia, 2009.05.25 11:28)

Sziasztok.
Életem első kertjét kezdtem létrehozni.
Mivel elmaradtam az ültetésel időben így megpróbáltam a megfelelő hold napokhoz igazodni. Minden növényt a maga napján ültettem el. És eddig nagyon nagyon bevállt a dolog, a bab borsó egy hét után kikelt és szépen fejlődik, a salátákat, levél zöldségeket csütörtök pénteken ültettem és már itt ott előbújtak szombat estére. A tökök, dinnyék egy kicsit lassabban bújtak elő és egyenlőre még nem mindeggyik, nekik 2 hét kellett.
Tehát most nagyon boldog vagyok nézegetve a fejlődő kis növénykéimet. És hálát adok a Természetnek hogy ilyen kegyes hozzám.

Növény-itató

(Erzsi, 2009.05.24 19:45)

Akinek csupán locsoló kannával tud öntözni,
annak javaslom, a következőt:
ahol lehet, a növény mellett kell egy gödröt csinálni, amibe szájával lefelé egy műanyag üveget kell enyhén ferdén mélyeszteni, miután az üveg alján egy akkora lyukat csináltunk, amibe a kannával könnyen bele tudunk célozni.
Az üveg száját a növény gyökeréhez közel kell tenni, azután az üveget körbe kell nyomkodni földdel jó erősen, mert ha tele tesszük vízzel, az üveg könnyen kifordul vagy a víz "kinyomja".

Paradicsom, uborka, tök mellett nekem bevált.
Így a víz biztosan a növényhez jut, valamint elkerülhető, hogy a növény körül a föld kicserepesedjen.

Fagyosak

(Erzsi, 2009.05.24 19:36)

Bár mostanában a forróságban részünk...
meg kell említeni, hogy a régiek a három fagyosszent (Pongrác,Szervác,Bonifác) mellett
figyeltek Eszter napjára (ami ma van), ugyanis
"Eszter ha fázik, lefagyasztja a babot"
valamint a holnapi Orbán napra, amikor is a
szőlő kerülhetett fagyveszélybe.
:)

földikutyák:re

(Tarné Gyöngyi, 2009.05.22 16:20)

Kedves Zsiann!

Még harcolok velük, az ajánlott módszerek csak ideiglenes, pár napos hatásúak. Most kellemetlen illatú rágcsálóirtóval próbálkozom, úgy tűnik ennek nem szeretik a szagát, mert a kert másik részébe költöztek, vagy költözött.

földikutyák

(Zsiann, 2009.05.18 20:00)

'A földikutya ellen csak a vakondok elleni technikák alkalmazhatók: járatából kifüstölés, illetve a hanghullámokat kibocsátó riasztó készülékek alkalmazása a talajba beszúrva. '
itt találtam : http://www.agraroldal.hu/q1401_online.html :)))

Földikutya

(Tarné Gyöngyi, 2009.05.17 15:22)

Hogy lehet védekezni a földikutya ellen? Hatalmas
károkat okoz a veteményesben, hosszú járatai vannak, szinte az egész talaj üreges. A kiültetett palánták elszáradnak,"kilevegőznek", vagy elrágja valami a szárukat. Tavaly is nagyon sokat küzdöttem velük, és már látom, most sem lesz ez másképp! Ha van valakinek, valamilyen jól bevált módszere, hogy lehetne elűzni ezt a kártevőt, nagyon örülnék neki!
Köszönöm!

Erzsike-kert, pókok, állatok

(Hajnalka, 2009.05.13 13:11)

Kedves Erzsike!
Olyan jó, mindig olyan vidámság sugárzik a soraidból! Erről a sárga pókról eszmbe jutott, hogy én is megmentem már egy jó ideje a lakásba beszorult állatkákat, kislányom már csak úgy szól, hogy itt egy pók, akit meg kell menteni...
Megyek s kézben, vagy papírlappal, vagy egyébbel, kitessékelem őket. Darazsakat is :-) Ha kint még hideg van, igyekszem neki védett helyet keríteni nehogy megfagyjon. :-)
Múltkor egy csodás siklót mentettem meg a munkahelyi kutyus fogai közül, szó szerint! Már ott volt, 3 szor is elkapta, de megölni nem merte, mert látta, milyen mérges vagyok, hogy nem engedi. Mikor aztán a seprűvel nyomatékosítottam a mondandómat- felemeltem csak- elengedte szegénykét. Csodás volt, neonkék fejecskéje, neonzölt teste volt, és elég nagy, olyan, 10-20 cm közötti. Nagyon szeretem őket.
Az állatok ezt megérezhetik, mert a hét végén bartnőmmel erdő mellett voltunk, és egy töltésen telepedtünk le. Volt ott sikló, aztán egy, az előbbi gyíkhoz hasonló, csak kisebb- ő lopva figyelt minekt, olyan édes volt, néha felemelgette a fejét, úgy kukucskált a kis kíváncsi :-)
Aztán pedig szitakötő repült arra, és a végén egy kis mezei egér! Ő feljött a pokrócra! és az árnyékunkban, mintegy a védelmünkben folgalt helyet. Hihetelen volt!
Csodás érzés!

Búzaszentelés

(Erzsi, 2009.04.26 19:24)

Ma "otthon" voltam.
Két nénikével balagtam az úton.
Mesélték, hogy MA tartották a búzaszentelést a templomban, most visznek szentelt búza(füvet) azoknak a társaiknak, akik nem tudnak már a templomba eljárni :)
Elmondták, hogy az ilyenkor szokásos határszentelés, (amikor a hívők lobogókkal "körbemennek a határ egy részén, s az atya megáldja a határt)
az elmaradt, mert az atyának menni kellett a következő faluba misézni.
Így ők ketten kisétáltak a határba "megáldani" a jelenlétükkel, legalább szóban felidézve a régi hagyományt.
Elmondták, hogy "ha Márk napján a varjú kilátszik a búzából,akkor sovány termés várható, de ha a varjú nem látszik ki a búzából, akkor lehet készíteni a helyet a bőséges termésnek".

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.
A búzaszentelés (latin litaniae maiores, vagyis "nagyobb könyörgés") a határ, a búza- és gabonaföldek megáldása a keresztény liturgiákban, pogány eredetű népszokás. A római katolikusoknál a népszokás napja Szent Márk napja (április 25.) vagy egy ehhez közel eső nap, a bizánci szertartásban április 23.

A római katolikusok búzaszentelő körmenetet tartanak a vetés megáldásáért, a jó termésért és a természeti csapások elhárításáért. Bár a körmenet neve búzaszentelő, a vetés minden fajtáját, a fákat és szőlőket is megáldották ilyenkor.

Szent Márk napján tartották, de magának a szertartásnak nincs kapcsolata Szent Márk ünnepével.

A hagyomány szerint a búzaszentelő körmenetet Liberius pápa rendelte el a 4. század közepén és a pogány Robigalia (vagy ambarvalia=körmenet a mezőre) ünnepet váltotta ki a keresztények közt. Tudjuk azt is, hogy Nagy Szent Gergely idején Rómában milyen útvonalon rendezték a körmenetet. Ez megegyezett az ambarvalia felvonulásának útvonalával. (A Robigalia könyörgő körmenete a Via Flaminiáról indult Robigus isten berkéhez (robigo = ’gabonarozsda’), ahol tömjént, bort, kutya és birka beleit áldozták fel Robigusnak.)

A Magyar Katolikus Püspöki Kar hivatalosan évente négy könyörgő napot ír elő, ezek közül az egyik a búzaszentelés. ( A másik három: január 1. a világbékéért, farsang vasárnapja a világ éhezőiért és augusztus utolsó vasárnapja hálaadás a termés betakarításáért).

Nyugat-Európa országaiból ezután a 9. században bukkan fel az írott forrásokban.

Süt a Nap :)

(Erzsi, 2009.04.23 14:47)

Megfigyeltem a kertben egy sárga virágú tulipánban lakó sárga pókot. Ott lakik. Minden nap megnézem: ott van. Minap fogott egy legyet is...
azon gondolkodtam, vajon hová megy ez a pók az ő citromsárgaságával, ha elnyílik a sárga tulipán....

Esik az eső!

(Erzsi, 2009.04.17 17:15)

Folytatva "a kerted a lelked" gondolatot, ilyenkor, tavasz idején, mindenképpen fontos a vetés-veteményezéssel kapcsolatban egy néhány sor:
"
Vess el egy gondolatot, learatsz egy cselekvést,
vess el egy cselekvést, learatsz egy szokást.
Vess el egy szokást, learatsz egy jellemet,
vess el egy jellemet, learatsz egy sorsot."

/Valójában nem tudom,hogy kitől ered eredetileg, mert többféle forrás-nevet találtan, de talán nem is ez a fontos, hanem az üzenet maga./

Kertben vagyok :)

(Erzsi, 2009.04.17 15:32)

Kedves Hajnalka!
Nem feledkeztem ám meg a kérésedről, csak minden szabadidőmet leköti a kert:)
Nagyon el vagyok maradva ott is.
Addig is: a régiek az mondták
"A kerted a lelked."
:)
A kerti munkákat, a haszonnövényekért a gazok ellenében folytatott küzdelmet mindíg párhuzamba vonták a lelkükben folyó munkálatokkal, törekvésekkel és küzdelmekkel.
Ezen lehet gondolkodni:)

Erzsinek

(Hajnalka (Szabó), 2009.04.07 09:33)

De jó olvasni a soraidat, kedves Erzsi! Kérlek, írj még a múlbéli emlékeidből-is :-)

Hold és ....

(Erzsi, 2009.04.06 18:57)

sokan,sokféleképpen igazodnak a Hold fázisaihoz.
Mifelénk "tölte" idején vetették/ültették el azokat a növényeket, melyek hasznát a föld felett remélték,"fogyta" ideje alatt pedig azokat, melyek hasznát a föld felszine alatt.
Tölte idején általában olyan munkát végeztek, melynek eredményét a "több" jegyében várták (pl.haszonnövények metszése)fogyta idején olyan munkát vettek elő, melyből a "kevesebbet" várták.
(pl. bozótirtás, de mosni is ilyenkor mostak:)
Teliholdkor vetették el a "teljes" virágú virágmagokat. Elfogyta után volt egy "semmi" nap.
Pénteken általában nem vetettek, nem ültettek.
Ünnep- és vasárnapon nem dolgoztak, mert azon "nincsen Isten áldása."

Sok ilyen szokás volt.
Ti milyet ismertek?

Nekem az tetszett, amikor a krumpli elültetése után leültünk sorban a föld végében, szorgosan mozgattuk az ülőgumóinkat, hogy "ekkora krumplik nőjenek"... jót nevettünk, lepucoltuk egymást, aztán a legöregebb azt mondta: "Isten fizesse meg a fáradtságunkat."

Ültetésnél mostanság (akinek kicsi a kertje)különösen figyelni kell, hogy a szomszéd permetez-e, kutyája jelölése átér-e:)

szeretettel

(Gyöngyi, 2009.04.05 10:47)

Itt vagyok veletek, csak nem mindig érek rá írni,
nagyon sok a dolgom. De mindig olvaslak benneteket!
Űdítően hatnak rám az írásaitok, mert szeretet, összetartozást sugároznak. Jó közétek tartozni!

Re. Megtaláltam

(Ági, 2009.04.02 18:51)

Kedves Erzsi!
A különböző gyógynövények részeinek a gyűjtése külön tudomány, a szárítása is. Ezeket inkább hiteles helyekről szerezd be. Jó ötlet erről is írni. Szívesen adom a tudásomat én is hozzá.

Fű-Szer Blog

(Ági, 2009.04.02 18:44)

A blog nekem is jobban tetszik, több a lehetősége. szívesen munkálkodom veletek a témában.