Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Saját, bevált, régi, családi étkek készítési leírásai - és minden, ami a konyhához kapcsolódik.
(Tájékoztatásul: Ez az e-oldal nem üzleti, hirdetésnek minősülő tartalom esetén zárolhatják, ezért azt el kell távolítanom.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tojásfestés

(Gyöngyi, 2009.04.10 21:41)

Kedves Zsiann!

Kipróbáltad az "újmódi"-régimódi tojásfestést?
Én már csütörtökön kihímeztem őket. Szépek lettek, legalább is a családomnak tetszik. Nekem meg azért mert én készítettem és ez a lényeg, a szépsége már másodlagos. Jó munkálkodást mindenkinek!

Kuglóf

(Almási Zs, 2009.04.05 17:37)

Tegnap kipróbáltam ezt a receptet, sikerült, nagyon finom lett ajánlom nektek is.
http://desszert.eu/kakaos_kuglof

tojásfestés

(Zsiann, 2009.04.04 18:22)

Köszönöm, Gyöngyi!
Így fogom tenni idén!

hímestojás

(Gyöngyi, 2009.04.03 00:06)

Szervusz Kedves Zsiann!

A kérdésedre, hogy meddig melegítem a tojásokat a hagymalében:

Tehát teljesen kihűlt hagymalébe belehelyezem a viasszal megrajzolt tojásokat, és vasra teszem a lábast, és amikor már majdnem gőzölög a lé akkor megnézem, hogy milyen színűek a tojások. Ha a kellő szint elérték akkor kiveszem és letörlöm róla a melegítés közben megolvadt viaszt.

Edina köszönöm az ötletet, már tudom is, itt Kaposváron hol lehetne megnézni. Sokat segítettél.

Hímestojás

(Edina, 2009.04.02 22:56)

Kedves Gyöngyi!
Művészellátó üzletekben szerintem lehet aranyport kapni. Bp-en az egyik legnagyobb ilyen üzlet a Nagymező utcában található. Rákerestem a neten, és úgy látom, hogy interneten keresztül is lehet vásárolni.
http://www.hobbymuvesz.hu/aruhaz/index.php?act=viewCat&catId=55
Köszönöm az ötleteket a tojásfestéshez, épp most szerettem volna utánanézni. Írókát nemrég sikerült beszereznem, a hagyma héját ma már én is elraktam:)Aki esetleg írókát keres, az alábbi helyen kapható:
http://kamjt.freeweb.hu/tagok/kenderkoc/kenderkoc.html

Hímestojás

(Zsiann, 2009.04.02 10:56)

Köszönöm, idén kipróbálom így, ahogy írtad, előre megfőzött leszűrt hagymahéj-lével.
(Meddig melegíted aztán a tojásokkal?)

Hímestojás

(Gyöngyi, 2009.03.29 09:20)

Kedves Zsiann!
Köszönöm a címeket, majd utána nézek!
Ha megengeded elmondom én hogyan készítem a hímes tojást! A tojásokat nagyon keményre főzöm! Langyos állapotukban állok neki a "rajzolásnak". Ha nincs méhviasz a gyertya is megteszi. Forróra melegítem,
akkor lehet "gicával" felénk igy hivják ezt a kis szerszámot"/ rajzolni ezeket a kis motivomokat,
A hagymahéjat előzőnap megfőzőm és sűrű szűrőn átszűröm. Azért szűröm át, hogy ne foltosodjanak meg a hímzett tojások a ráragadt hagymalevelektől.
Nos tehát amikor a tojásokat kihímeztem, a teljesen
hideg!!!! -hagymalevél főzetébe óvatosan belehelyzem /van erre a célra egy nagy lábasom, igy az összes belefér/ egymáson ne legyenek, mert akkor szintén foltos lesz./ Vasra teszem az edényt, és úgy kezdem melegíteni, néha kicsit meg mozdítom a tojásokat, azért hogy az az oldal se legyen foltos, amelyen fekszik. Mire a hagymalé fel melegszik a tojássokkal, már meglehet próbálni
kiszedni, és akkor letörölni a viaszt egy puha ruhával, viasz helye üresen marad, és ott lesznek a gyönyörű hímes tojások. Az öregek szalonna bőrével szokták megkenni őket, hogy fényesek legyenek. Ezt már én nem csinálom, de hallottam, hogy melegen aranyporba bele lehet forgatni és így még szebbek. Most ott tartok, hogy
fogalmam sincs hol lehet aranyport beszerezni, talán barkácsboltban? Most jut eszembe, hogy jön ma
a festő hozzánk, majd tőle megkérdezem.
Még annyit, ha lila hagyma levéléből is teszünk a főzethez akkor még csodálatosabb színt kapunk.
Próbáljátok ki!

Talán találsz somogyit közte

(Zsiann, 2009.03.28 22:19)

Irod. Györffy István: Hímes tojások (Bp., 1925); Taylor, A.: Das Ei im europäischen Volksrätsel (Schweizerisches Archiv für Volkskunde, Basel, 1953); Szabó László: Húsvéti tojások a beregi Tiszaháton (Ethn., 1963); Dömötör Tekla: Naptári ünnepek – népi színjátszás (Bp., 1964); Newall, Venetia: An Egg at Easter (London, 1971); Györgyi Erzsébet: A tojáshímzés díszítménykincse (Népr. Ért., 1974).

Én is hagymahéjjal szoktam tojást festeni, de a kertben szedett hajtásokat és virágokat szoktam harisnyával rákötözni - a viaszos nekem leolvadt... (talán méhviasszal kellene?)

Hímestojás

(Gyöngyi, 2009.03.28 20:22)

Nem sokára itt a húsvét, összegyűjtöttem a vöröshagymahéjat. Nálunk nem matricás tojás van, hanem viasszal megrajzolt, hagymahéj levében színezett"kis remekművek". / ez csak vicc volt, már
mint a remekmű./ De még is én készítettem, és szépek
nagyon. Anyósomtól tanultam, aki már nem él. Utána
kellene néznem a somogyi mintáknak, ha már átadom
akkor ne csak a technikát adjam, hanem igazi "örökséget".

Kedves KonyhaTündérek!

(Liszkai Ildikó, 2009.03.25 17:54)

Ha szeretnétek a locsolkodóknak hagyományos hímes tojással kedveskedni, már most kezdjétek el félretenni a vöröshagyma héját! Részletek később...

Köleses süti

(Gyöngyi, 2009.03.24 19:48)

Sajnos a nehezebb étkektől elbúcsúzhatom egyenlőre, így később tudom kipróbálni ezeket a finomságokat amelyeket leirtatok. Most egy könnyebb desszert receptjét írnám le, egészségesen táplálkozó barátaimtól tanultam.
Süthető jénai edényben, kerámiatálban, vagy kisebb tepsiben.
1 csésze hántolt köleshez adunk négyszeres mennyiségű vízet, kevés sót, kevés hidegen sajtolt
étolajat, kb. 1 teáskanálnyit, és mézet, attól függően milyen édesre szeretnénk készíteni.
Forró sütőbe majdnem teljesen készre sütjük/ felissza az összes vízet, de nem kell keményre sütni, csak puhuljon meg, és ne legyen víz alatta.
Tehát mikor majd nem kész, akkor kivesszük és szeletelünk rá cikkekre vágott almát, szilvát mikor mi van, de ha többféle a gyümölcs annál finomabb és darált mákkal vagy dióval megszórjuk és készre sütjük. Nagyon finom és egészséges. /mazsolát is szórhatunk a köles közé/ vékony süti lesz, ahol család is van ne 1 csészényiből készítsétek/

fokhagymás lángos

(Ági, 2009.03.23 19:30)

lángos, mert platnin sütötték hajdanán. De elkészíthető ma is, egy kis leleménnyel. Ha megmarad héjában főtt krumpli, vagy sült krumpli, vagy krumplipüré, tojással liszttel összekeverjük, mint a nudli tésztáját, több részre osztjuk, kis kerek lapocskákat nyújtunk belőle és azt két oldalán megsütjük pirosra, forrón foghagymával megkenjük, mint a pirítóst. Nagyon finom és kiadós.
Szokták ezt úgy is csinálni, hogy lekvárral megtöltik a kerek lapkákat és úgy sütik ki olajban vagy zsírban. Így kicsit nehéz étel, zsíros is meg édes is.
De finom.

Juhtúrós lapcsánka

(Ági, 2009.03.23 19:24)

Hasonló a tésztája, mint amit Zsiann írt, csak én még teszek bele reszelt vöröshagymát, megtört foghagymát, és kevés borsot, palacsinta sütőben kisütöm, és két lap közé kenek tejföllel, sóval kikevert juhtúrót.
Szokták ezt tepsiben, egy lapban is megsütni, kockára vágni, és azok közé tenni a juhtúrót.

Cicege

(Zsiann, 2009.03.23 15:14)

Férjem édesanyjától tanultam.
1 kg krumplit nyersen lereszelni, egy jó marék liszttel és egy púpos teáskanál sóval palacsintatészta sűrűségűre keverni. Palacsintasütőben, szokásosnál bővebb zsiradékban kb fél cm vastagon mindkét oldalát pirosra sütni.

Behoztam a kamrából a prószát :)

( Gyöngyitől (Zsiann), 2009.03.23 11:35)

mi lenne ha....? (Gyöngyi, 2009. 03. 22. 20:41)Jaj de jó, járt valaki a kamrában is! Arra gondoltam, mi lenne, ha "régi", nagymama féle ételek
receptjeit is kipróbálnánk. Szerintem sokkal egészségesebb ételeket fogyasztottak mint mi, már eleve kevesebb húst ettek, a tartósítókról nem is beszélve. Nem baj, ha leírom az aludtejes prósza receptjét? Próbáljátok ki, nagyon finom!!
5 kefir, 1 tojás, kevés só, annyi liszt, hogy a palacsintatésztánál sűrűbb legyen és végül 1 sűtőport is keverjünk hozzá. Ezt két kizsirozott tepsibe öntöm, és szét kenem. 1 tejfölt 1 e.kanál
zsírt összeolvasztok, 1-2 kanál cukorral és ezzel meglocsolom a még nyers tésztát. Ha kisült is vékony marad, talán ujjnyi vastagságú, és nagyobb négyzetekre vágom. Jó étvágyat!