Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Saját, bevált, régi, családi étkek készítési leírásai - és minden, ami a konyhához kapcsolódik.
(Tájékoztatásul: Ez az e-oldal nem üzleti, hirdetésnek minősülő tartalom esetén zárolhatják, ezért azt el kell távolítanom.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gitka mézeskalács receptjéhez minták

(Almasizs, 2010.12.25 10:45)

http://hotfile.com/dl/77133125/9da076b/Vago_Edit_-_Mezesbabok_Sutemenyek_125.06_Mb.zip.html

Gitka mézeskalács receptje

(Zsiann, 2010.12.02 15:20)

Karácsonyi mézeskalács


76 dkg lisztet, 34 dkg porcukrot, 2 evőkanál szódabikarbónát, kevéske őrölt fahéjat, 10 szem porrá tört szegfűszeget összekeverünk. Hozzáadunk 5 dkg margarint, 4 egész tojást, 4 evőkanál mézet és az egészet jól összedolgozzuk. A tésztát kis pihentetés után 3 mm vastagra nyújtjuk. A süteményeket kiszaggatjuk. Megkenjük felvert tojással; kizsírozott és liszttel meghintett tepsiben, közepesen meleg sütőben világosbarnára sütjük.

Díszíteni lehet cukormázzal : 1 tojás fehérjéjét verjünk fel nagyon keményre, tegyünk hozzá 12 dkg porcukrot, és igen jól keverjük ki. ( legalább 20 –30 percig kell keverni!) Ha szálat húzunk belőle és már nem folyik szét, akkor az egészet töltsük bele egy hibátlan nylon zacskóba. A zacskó egyik sarkából nagyon picit, kb. 1 mm-nyit vágjunk le, és ezen keresztül a fehér cukormázzal lehet díszíteni. Estéről reggelig keményre szárad.

Citromszörp

(Almási Zs, 2010.11.07 13:56)

1 liter víz
1 kg cukor
3-6 citrom
10-15 g citromsav
2 g szalicil
A vízben forralással feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a szalicilt, citromsavat, forrásig melegítjük, majd az edényt a tűzhelyről levesszük. A meleg cukorszörpbe beletesszük a citromok lereszelt héját, és jól elkeverjük. Kihűlés után finom szűrőn leszűrjük, majd beleöntjük a citromok kifacsart levét, és palackokba töltjük.
Narancsból ugyanígy készítjük a narancsszörpöt.

Puliszka

(Piroska, 2009.10.15 20:49)

Szervusztok!
Gondolom többen ismeritek a puliszkát. Az én családom is nagyon szereti. Én így csinálom.
0,5 l vizet kevés sóval felforralom, majd 15 dkg kukorica darát és lisztet fele-fele arányban belekeverem, addig keverem míg el nem válik az edény faláról, majd 5 dkg olvasztott vajjal ismét jól eldolgozom. Az edényt félrehúzom és hagyom még pár percig hogy jól összeérjen.
Jó étvágyat.

Kaposvár

(Kalmárné Magdi, 2009.09.12 10:06)

Szervusztok! A piac teljes bőségben kínálja a zöldségeket. Érdemes ételízesítőt készíteni saját kezűleg. Sárgarépa, petrezselyem gyökere és zöldje, zeller gumó és zöldje, hagyma, kevéske fokhagyma, karalábé, karfiol, kevéske piros zöldpaprika na és lestyán (helytelenül vegeta) fűszernövény zöldje. Ledarálva, kilogrammonként 25 dkg sóval összekeverve, állás után üvegekbe töltve a világ legfinomabb ételízesítőjét kapjuk. Ugyanúgy használatos mint a zacskós ételízesítők.

Kovászos ubi készítése, és eltevése

(Almási Zs., 2009.07.12 07:35)

Szomszédasszonyom receptje, kóstoltam a tavaly eltett kovászos ubiját, ami nagyon ízlett.
5 literes üveg
uborka, (nem túl nagyok, mennyiséggel gondban vagyok, mert a kertben szedem kb 2 kg, - természetesen kovi ubi formára vagdalva)
2,5 evőkanál só
kapor az üveg aljára és tetejére
fokhagyma gerezdek 2-3 db (aki szereti, bár ez kihagyható)
kenyér szelet az üveg tetejére
forró víz a felöntéshez
Az üveget kitesszük a napra, 2-3 nap alatt megérik.

Eltevés télire
Leszűrjük a levét. Az uborkát belerakjuk üvegbe, visszaöntjük rá a levét, amibe egy kávéskanál borként és egy kávéskanál nátrium benzoátot keverünk. Légmentesen lekötjük.

Beré

(Almási Zs., 2009.06.30 06:35)

Sziasztok.
Errefelé nem ismerik ezt a finomságot, ezért írom le a receptjét. Bableves mellé ajánlom.
6 db krumpli (nem újkrumpli)
2 tojás
2 evőkanál liszt
1 evőkanál tejföl
2 gerezd fokhagyma
só v ételízesítő, petrezselyem zöldje, őröltbors
A krumplit durvára, a fokhagymát finomra reszeljük.
Összekeverjük a hozzávalókat. Kanállal 4 db halmot teszünk a serpenyőbe, (1 evőkanálnyi mennyiséget). Palacsinta sütőben forró olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát.

Cukkiniből is lehet készíteni, akkor több lisztet teszek hozzá.

Zsiannak

(Ági, 2009.06.11 00:53)

kedves Zsiann!
Hálás köszönetem. Ez, a harmadik a nyerő. :)
Még egyszer köszönöm.

Ági

egy nyers is van

(Zsiann, 2009.06.09 16:46)

Diókolbász

50 dkg pucolt dió
2 közepes fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
kb. 4-5 deka valóban kiváló minőségű szegedi pirospaprika
kicsi só
kb. 35-40 dkg jóféle füstölt sajt (füstölt Anikó kiváló ízű hozzá)
1 teáskanálnyi majoránna
1 mokkáskanálnyi őrölt feketebors
fél mokkáskanálnyi őrölt kömény
2-3 evőkanál étolaj

A hagymát, fokhagymát turmixgépben finomra aprítjuk, esetleg kis lyukú reszelőn lereszeljük. A pucolt diót durvára aprítjuk (szintén lehet turmixban), a sajtot lereszeljük. Egy nagy tálban a pirospaprikát (nagyon fontos a kolbászhoz a kiváló minőségű paprika, ne kísérletezzünk olcsó, vagy házi paprikákkal) az étolajjal elkeverjük, (ettől megőrzi élénk színét), beletesszük a többi fűszert, kivéve a sót, majd beletesszük a diót, a sajtot, a hagymákat, fokhagymát. Nagyon alaposan összedolgozzuk, majd megkóstoljuk, hogy mennyit kell esetleg sózni - mivel a füstölt sajt sós, nem kell bele sok - kívánt mértékben sózzuk. Só helyett esetleg tehetünk hozzá szintén jól beledolgozva egy füst ízű kockát is, de ha jóféle a sajt, nincs szükség plusz füstölt ízre. Ha valaki csípősen szereti a kolbászt, tehet bele egy kis csípős paprikát is.
Az elkészült masszából kolbász alakú hengereket formálunk, folpack vagy alufólia csíkokba tekerjük, a végeit becsavarva hideg helyen (hűtőben) 2-3 napot hagyjuk összeérni. Ezt követően fogyasztható, ízében erősen hajaz a jó gyulaira, ahhoz hasonlóan felhasználható-.
vegarecept.freeblog.hu/archives/2006/

Egy másik ekalapitvanyhuról

(Zsiann, 2009.06.09 10:54)

Diókolbász

Hozzávalók: 9 db tojás, 7 ek. búzadara, 7 ek. szójagranulátum, 25 dkg füstölt reszelt sajt, 15 dkg darált dió, 2 kisebb fej reszelt fokhagyma, pirospaprika, 2 ek. vegeta, 1 mk. bors vagy borsikafű (ez utóbbiból kevesebb), szükség szerint még só

A tojásokat jól elkeverjük, hozzáadjuk a darát, a megmosott lecsurgatott granulátumot, a sajtot, diót, fűszereket, fokhagymát és jól összedolgozzuk. 1 órát hideg helyen pihentetjük. Vizes kézzel 10-15 cm-es kolbászokat formázunk belőle. Ha túl híg, zsemlemorzsát tegyünk hozzá, ha sűrű, vízzel hígítsuk. A kolbászokat bő, nem túl forró olajban, fedő alatt jól átsütjük, majd leitatjuk róluk az olajat, és fedővel lezárható edényben lehűtjük. Hidegen felszeljük.

Ezt találtam a neten a receptgyarhun

(Zsiann, 2009.06.09 10:51)

Diókolbász
Diókolbász recept, receptek
búzadara dió ételízesítő fokhagyma köménymag olaj pirospaprika szója granulátum tojás cukorbeteg vegetáriánus
Hozzávalók:

5 db tojás,

5 ek. búzadara,

1 fej fokhagyma,

10 dkg szója granulátum,

10 dkg darált
dió,

2 kk. őrölt kö­ménymag,

3-4 kk.
pirospaprika,

ízlés szerint ételízesítő,

sütéshez
olaj esetleg paradicsomlé.

Elkészítés:

A tojásokat habverővel jól
felverjük, beletesszük a búza darát, és
addig állni hagyjuk, míg a többi hozzávalót
elkészítjük. A szója granulátumot
forró vízzel leforrázzuk, hogy puha legyen. A
fokhagy­mát szétnyomjuk, majd fűszerezzük.
Jól összedol­gozzuk a masszát, és állni
hagyjuk kb. 1 óráig. Utá­na vizes kézzel
rudakat formálunk, forró olajban, fedő alatt sütjük.
Amikor már szép piros, vízzel ke­vert
paradicsomlevet öntünk rá, és fedő nélkül
to­vább sütjük, míg a víz
elpárolog, majd kiszedjük, és lecsorgatjuk.

Tepsiben is készíthetjük:
kiolajozott tepsibe tesszük a kolbászokat, amit előzőleg
szintén meg­olajoztunk. Sütés közben
forgatjuk a rudakat, hogy minden oldala szép piros legyen. A
végén ráöntjük a vízzel
higított paradicsomlevet.

Kérés

(Ági, 2009.06.09 00:20)

Tudnátok segíteni egy recept megtalálásában, vagy esetleg tudja valaki a receptjét a dióbélből készült kolbásznak?

Ha igen, kérlek írd meg nekem.
Köszönöm

Tőtike - szőlő tetejezés idejére

(Zsiann, 2009.06.04 20:08)

ilyenkor nagyon hirtelen nő a szőlő, és a lugasok teteje feletti részt lemetszik. SZIGORÚAN csak permetezetlen szőlőlevelekből készíthetünk tőtikét.
Szokásos módon tölteléket készítünk rizzsel, teáskanálnyi - diónyi gombócokat (esetleg leforrázott) szőlő(vagy zsenge torma-) levélbe csavarunk, nagy lábosban egymás mellé szorosan letesszük. Legjobban forró húslevessel szeretem felönteni úgy, hogy épp csak ellepje, fedő alatt lassú tűzön párolom, míg szinte eltűnik a leve.
Más módon: bővebb lében kaporral ízesítjük, s ha készrefőtt, behabarjuk tejföllel. Lehet sóskamártásban is feltálalni.

gyümölcs délig

(Hajnalka, 2009.05.13 13:21)

Igen, én már egy jó ideje (10-15 éve)tartom magam a délig gyümölcs szabályhoz. Nekem ez már nem is szabály, inkább jól bevált napi ritmus. Áldásos hatásainak hiányát akkor érzem, ha "megszegem", ha bereggelizek. Utána ugyanis nyomottnak, fáradtnak, túlteltnek érzem a gyomrom.
Élettani alapja, hogy esetétől reggelig (8-12 óra)a test igyekszik feldolgozni megemészteni az élelmet, de ha reggel "ráeszünk", ez nem megy egykönnyen. Ha azonban könnyű gyümölcsöt fogyasztunk csak, tehermetnesíjük a gyomrot, így gyorabban kitisztul. Méregtelenítés, tisztulás naponta, különösebb lemondás nélkül.
Aztán, ha napközben bármikor gyümölcsöt eszünk, azt is étkezés előtt, mert gyorsabbban távozik, mint a többi élelem. (testkontroll) Érdemes betartani, nem is igényel különösebb áldozatot, és megakadályozza az erjedési, savasodási folyamatokat.

spagetti máshogyan

(Almási Zs., 2009.05.03 18:32)

Tegnap a barátnőm anyukája spagettit készített nekünk ebédre. Nokedlival. Isteni finom volt, az 1 éves baba cuppogva ette :).Így olyan lisztből készítjük amilyet szeretünk, és nincs műanyag íze a tésztának.

Megtaláltam :)

(Erzsi, 2009.04.29 16:46)

Az étkezési tanácsok "forrását".
Itt megtaláljátok:
http://www.napfenyes.hu/eletmod_es_gyogyitas/a_termeszetes_eletmodnak_megfelelo_taplalkozas_12_aranyszabalya.html

helyesbítés

(Erzsi, 2009.04.25 23:12)

Reggeltől délig elsősorban gyümölcsöt kell(ene) ennünk, mivel abból kapunk a leghamarabb energiát, és támogatjuk az EMÉSZTŐRENDSZER délig tartó tisztulását is.

Általában...

(Erzsi, 2009.04.25 22:08)

Étkezési tanácsok:
Reggeltől délig elsősorban gyümölcsöt kell(ene) ennünk, mivel abból kapunk a leghamarabb energiát, és támogatjuk a gyomor délig tartó tisztulását is.
Fogyaszhatunk gyümölcsleveket vagy tiszta vizet bőségesen esetleg teákat.
Délben a gabonafélékből készült ételeket részesítsük előnyben.
A zöldségek fogyasztását késő délutánra, kora estére ütemezzük.
Ha lehet étkezés előtt fél órával igyunk bőségesen, étkezés alatt és azután kb.1 óráig ne fogyasszunk folyadékot, ezzel segíthetjük a gyomor munkáját.

tojásfestés:re

(Gyöngyi, 2009.04.13 19:47)

Nagyon örülök, hogy beváltak a tapasztalataim nálad is.
Most annyit változtattam rajtuk, hogy lehet vásárolni színezett viaszlapot több féle színben kapható, és ezzel megrajzolható a tojás, és elmaradhat a hagymahéjas színezés. Bordó színű lapot vettem, megrajzoltam a mintákat és arra gondoltam, egyik fele hagymahéjas lesz, a másik meg bordóval rajzolt. Aztán még is meggondoltam a dolgot, mert az "igazi" a hagymahéjas színezés.
Végül is annyit tapasztaltam az egészből, hogy a színezett viaszlap használata előnyösebb, mert jobban látható a tojáson, másrészt viszont nem is folyik meg olyan könnyen mint a gyertya, mert volt olyan amikor viasz hiányában azt használtam.
És jöhetett a hagymahéj, a színezett viasszal megrajzolt tojásokra!

tojásfestés

(Edina, 2009.04.12 20:36)

Kedves Gyöngyi!
Pénteken én is megfestettem a tojásokat. Írókával, hagyományos motívumokat hímeztem. Mindent úgy csináltam, ahogy írtad, szerintem nagyon szépek lettek.:) Még egyszer köszönöm a hasznos tanácsokat.