Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsony (2.)

2008.12.22

Bejött Jézus a házamba
Házam közepébe' megálla.

 

...Aztán áldoztunk...

Hogyan?

 

Régen, aki otthon maradt a tűz őrzésére, rendszerint öregasszony volt,  amikor éjfélre harangoztak, akkor három szép piros almát leengedett a kútba, mert a régiek hite szerint aranyossá válnak ott.

Igen, az esztendő körének útjában lelked mély kútjában születik meg a Fény.

Ezt pedig a környezetedben lévő kút idézi.

Ezek ott aranyossá váltak.

Egy került az állatok itatóvizébe, vízkeresztig róla ittak vizet. Egy került a mosdóvizeinkbe, vízkeresztig róla mosdottunk egészséget, és egy került a karácsonyi asztalra.

És az imádság után , a kétsoros imádság után, öregapám annyi felé vágta , ahányan körbeálltuk az asztalt. Jobbfelől  a férfiak, bal keze felől az asszonyok álltak, vele szemben öreganyám, meg a gyerekek. Ősi rendje ez a világnak. Régen a templomban ülés rendje is ilyen volt, ez is ősrégi, - és a következő szöveget mondta,

szent időben

szent helyen

mert a tiszta szoba a háznak szent helye volt:

 - Ne felejtsétek el, bárhova kerültök a világban, hogy ennek az almának a girizdjei vagytok, és ez az alma a mi családunk, ez az alma a mi falunk, ez az alma a mi hazánk.

 

Igen, jó helyen, jókor hangzott el ez a prédikáció. Mert hiszen Isten-tisztelet volt a karácsonyi asztalnál.

Aztán mártottuk bele az almát, és ezt ajánlom mindenkinek most is, városon is, mártottuk bele az almát a mézbe. Mert ott kellett lenni a tálban kis tálkában méznek. A méz a Teremtó jóságát és kegyelmét jelenti. Hiszen kegyelemből és jóságból tapasztaltuk, hogy bejött Jézus a házamba. Annak közepében megálla. De volt ott dió is.

 - Hát a dió mi?

A dióban két angyal lakik. De tessék úgy feltörni, hogy nem megy szét a diónak a bele. Az két angyal, egymással szemben. Angyal és szűzség a világ rendje. Azt is mártottuk bele a mézbe. Aztán volt ott fokhama is, az is meg volt kopaszítva. A fokhagyma, az meg ezer bajnak és gonoszságnak a távoltartója.

Áldoztunk....

Áldoztunk, és csak utána nyúltunk az ételhez, még aztán Miatyánk jött, Üdvözlégy Mária, az Úr angyala. Jöttek ezek az imádságok sorra, és csak utána nyúltunk az áldozati ételekhez.

(folytatás következik)